Luontoelämyksiä

Vanhan Vääksyn luonto on monipuolinen ja siihen on helppo tutustua. Rakennettu kanavapuisto on kaunis ja historiallisesti tärkeä. Kanavan ympäristössä ja sitä myötäilevän Vääksynjoen ympärillä on on puistoalueita ja luontopolkuja.

Vääksy sijoittuu kapealle kannakselle Vesijärven ja Päijänteen väliin. Järvien hienoimmistä näkymistä pääsee nauttimaan esimerkiksi Vääksyn Yhteiskoulun lähellä kohoavan Aurinkovuoren huipulta. Suora näkymä joko Päijänteelle tai Vesijärvelle on päätä huimaava. Aurinkovuoren laavulla on hyvä pitää eväsretki.

IMG_3040

Vääksynjoen luontopolku alkaa Toivo Kärki-lavan läheltä Vääksynjoen ylittävän kaarisillan kupeesta. Polulle on opasteet ja sillä on pituutta puolisen kilometriä. Reitin varrella on infotauluja alueen kasvillisuudesta ja eläimistä. Osa kohtalaisen helppokulkuisesta reitistä kuljetaan pitkospuita pitkin. Keväisin, jos veden pinta on korkealla, voi polku olla paikoin vetinen.

IMG_3079

Enskala-luontopolku löytyy toiselta puolelta jokea Vääksynjoen ja kanavan välistä. Alueen luonto on ollut koskemattomassa tilassa yli sata vuotta, niinpä alueella on runsaasti mm. lahojen lehtipuiden runkoja. Erilaisten kääpien lahottamat puut ovat tärkeitä hyönteispuita, jotka rikastuttavat alueen lintukantaa ja luonnon monimuotoisuutta. Joen rantaan pääsee jopa pyörätuolin tai lastenvaunujen kanssa. Reitin varrella on myös lapsille tarkoitettuja ongintapaikkoja. Muilta osin – ja aikuisilta – Vääksynjoessa on kalastus kielletty.

IMG_2594

Norrlinin puiston pääsee kiertämään viehättävää polkua pitkin. Joen rannan huvimajaan voi pysähtyä vaikka piknikille. Reitin varrella on myös useita penkkejä pikku taukoa varten.

lintutorni

Maisema- ja lintutorni – Kanavaniemessä Vesijärven rannassa upeita maisemia pääsee ihailemaan lintutornista käsin, joka sijaitsee vierasvenesataman luona.