Mikä on Vanha Vääksy

Vanha Vääksy sijaitsee kanavan ympäristössä käsittäen mm. vanhan keskustan nykyisen Vääksyntien tienoilla.

Vanhaan Vääksyyn kuuluu oleellisesti kanava puistoineen,  jokimaisema, myllyn vieressä kuohuva koski, rikas huvilahistoria, satavuotiaat rakennukset ja sekä nyt että aiemmin tienoolla vallinnut pienyrittäjyys.

Yle Egenlandin matkaoppaan esittely: ”Kesäparatiisi oli vaarassa kadota – kanavanseudustaan tunnettu Vanha Vääksy elää uutta kukoistustaan”

Vanhaa Vääksyä on säilynyt myös kauempana kanavasta; mm. Mikkolan hieno kartano piharakennuksineen uuden liikekeskustan kupeessa sekä historiallinen Anianpellon markkinapaikka.

Vanhaa Vääksyä on myös henkinen tila, tunnelma. Meille asukkaille se tarkoittaa vanhan kunnioitusta, kyläyhteisön sisällä syntyviä naapuruussuhteita, pieniä kauppoja ja kahvilatunnelmaa. Tämän taitavat ulkopuolelta tulevat matkaajat aistia ja kutsuvat sitä idylliksi.

Sijainti ja maantiede

Kartta

Vääksy sijaitsee Lahdesta 25 km pohjoiseen tietä 24.

Vääksy on Asikkalan kunnan keskustaajama, joka sijaitsee kapealla kannaksella Päijänteen ja Vesijärven välissä. Järvet yhdistää toisiinsa Vääksyn kanava. Vääksyä halkoo Salpausselkä II harjumuodostelma, joten upeita järvimaisemia voi kiivetä katsomaan korkealle.

Asikkalan kunnan sivut

Vääksyn kanava liikenneviraston sivuilla