Kasvillisuus

Norrlinin puiston kasvillisuus

Luonnonvarainen kasvillisuus ja vanhat kasvikannat

Puisto on suurelta osaltaan rehevää joenvarsilehtoa, jossa kasvaa luonnonvaraisina puulajeina mm. tervaleppä, tammi, vaahtera ja tuomi. Pensaskasvillisuudessa esiintyy mm. koiranheisi, lehtokuusama, korpipaatsama ja terttuselja. Puiston aluskasvillisuudessa viihtyvät luontaisesti mm. saniaiset ja mesiangervo. Puistossa esiintyy keltavuokko, sinivuokko ja valkovuokko sekä erittäin harvinainen alppivuokko. Puistossa on havaittu myös mm. nukula, koirankieli, sormustinkukka ja ukontulikukka. Hiljaisuuden majan ympärillä kasvaa vanhoja omenapuita ja marjapensaita muistoina vanhasta puutarhasta.

Puiston rinteessä kasvaa valtava pihta, joka on tiettävästi professori Norrlinin istuttama. Suuria pihtoja on ollut useampia, mutta valitettavasti niitä on ehditty takavuosina hävittää. Näiden pihtojen siementaimia on kuitenkin ilahduttavasti noussut sieltä täältä kasvuun.

Professori Norrlinin peruja on myös jättitatar, joka kasvaa viidakkomaisena esiintymänä puistotien varressa. Vaikka laji nykyään luokitellaan Suomessa haitalliseksi vieraslajiksi, annetaan sen puistossa kasvaa rajatulla alueella yhtenä merkkinä puiston historiasta.

Puistossa on myös luonnonvaraisessa tilassa pidettävä lintualue. Vääksynjoen rannat ovat luonnostaan tärkeitä lintujen pesimäalueita.

Lahjoitetut ja istutetut kasvit

Norrlinin puistoa pyritään hoitamaan metsäpuiston periaattein. Luonnonvaraisen kasvillisuuden rinnalle istutetaan kasvupaikoilla luontaisesti viihtyviä puutarhakasveja. Perennoissa suositaan vanhoja maatiaiskantoja, kestäviä perinnekasveja. Puistoon on perustettu kasvilahjoitusten kautta hedelmä- ja marjatarha, ruusurinne ja useita perenna-alueita.

Neilikkaruusu F.J.Grootendorst kukoistaa ruusurinteessä

Neilikkaruusu F.J.Grootendorst kukoistaa ruusurinteessä

Lahjoitetut kasvit on merkitty kylteillä, joista löytyy kasvin ja lahjoittajan tiedot. Puistoon otetaan vastaan lahjoituksena kasvuolosuhteisiin sopivia vanhoja perinneperennoja ja muita kasveja, puistosta voi myös lunastaa itselleen nimikkopuun tai -pensaan. Mikäli haluat tehdä kasvilahjoituksen, kysy lisää sähköpostitse vvkposti (at) gmail.com